Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”

Integrarea regiunilor ucrainene anexate de Rusia și ”pariul politic disperat” al lui Vladimir Putin: ”Este doar un spectacol de propagandă”
Publicat: 09/11/2022, 16:05
Actualizat: 09/11/2022, 16:15

Duma de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse – a ratificat la începutul lunii octombrie anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Cele patru regiuni erau controlate, în mare parte, de armata rusă, iar autoritățile au organizat referendumuri prin care s-a cerut aderarea la Federația Rusă.

Referendumurile nu sunt recunoscute în plan international, Rusia fiind prima țară care a recunoscut independența așa-ziselor republici autoproclamate, un astfel de anunț fiind făcut și de Coreea de Nord.

Totuși, potrivit analiștilor politici și experților militari, drumul de la anexare la integrare se dovedește a fi mult mai lung decât ar dori Kremlinul.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală”

Vladimir Putin a transmis mesajul potrivit căruia anexarea celor patru regiuni survine ca urmare a voinței a ”milioane de oameni”, numai că realitatea din teren nu confirmă optimismul autorităților de la Moscova, iar analiștii spun că este vorba despre ”un pariu politic disperat” al ”Țarului”, cu atât mai mult cu cât, pe frontul de luptă, armata rusă se confruntă cu contraatacuri încununate de succes ale ucrainenilor.

”Alinierea economiilor și a administrațiilor politice a fost împiedicată de rezistența locală, inclusiv de tentativele de asasinat asupra oficialilor numiți de Rusia”, au transmis analiști chestionați de The Moscow Times, iar totul ar putea fi etichetat drept un ”spectacol de propagandă”.

”Este mai mult un spectacol de propagandă. Integrarea depinde de progresul armatei Ucrainei și de capacitatea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriilor pe care au declarat că le-au anexat”, a declarat și Konstantin Skorkin, un expert în politica din estul Ucrainei, potrivit sursei citate.

Nu există pași majori către integrarea politică sau economicăa acestor regiuni ucrainene anexate

Mass-media rusă de stat utilizează hărți care arată teritoriul ucrainean ca parte a Rusiei, numai că există extrem de puține informații despre pași majori către integrarea politică sau economică a acestor regiuni ucrainene anexate. Pe lângă evoluțiile de pe câmpul de luptă, una dintre piedicile majore – spun analiștii – o reprezintă absența administratorilor calificați.

Șeful adjunct al administraţiei din Herson, instalată de Moscova, a declarat că noile posturi vor fi ocupate de localnici, numai că sunt puţini oameni care și-ar dori astfel de funcții.

Un motiv major pentru această reticență de a fi identificat public drept colaborator cu autoritățile numite de Rusia îl reprezintă o serie de tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați la Moscova.

  • Şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) a declarat că judecătorul Alexander Nikulin — care a condamnat trei străini la moarte în luna iunie — a fost rănit într-un atac.
  • Fostul ofițer al serviciilor de securitate ruse Alexei Katerinichev, care lucra în guvernul desemnat de Kremlin al Hersonului, a fost ucis, lunaîn septembrie, după explozia unei rachete.

”În regiunile Donețk și Lugansk, spre exemplu, acest proces de integrare se desfășoară din 2014 (n.red. – anul în care Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea), a mai precizat Konstantin Skorkin, referindu-se la sprijinul militar și financiar de lungă durată al Rusiei pentru teritoriile rebele din estul Ucrainei. ț

Autoritățile au început să înmâneze pașapoarte rusești localnicilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk în luna mai, iar locuitorilor din Herson și Zaporojie în luna iunie. Totodată, au fost luate măsuri pentru introducerea rublei rusești, dar și obligativitatea ca  localnicii să treacă la furnizorii de telefonie mobilă ruși.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
×